انواع روغن گیربکس برای مصارف مختلفی به بازار عرضه می گردد. در این مقاله کوتاه قصد داریم انواع روغن گیربکس را به شما معرفی نموده تا به شما در انتخاب بهترین نوع روغن گیربکس برای خودروی شما کمک کنیم.
برخی موارد استفاده روغن گیربکس در روانکاوی های دنده ها است. در دنده های تحت بار سنگین من جمله دنده های مارپیچ ساده و حلزونی و یاتاقان نیز از روغن گیربکس استفاده می شود. این نوع روغن با کیفیت CLP تولید شده و در مصارف صنعتی با گریدهای 68، 100، 150، 220، 320، 460 ، 680 و 1000 تولید می گردد.
روغن گیربکس از انواع روغن های مورد استفاده در خودرو برای افزایش دوام و طول عمر دنده ها و دیفرانسیل ماشین می باشد. توجه داشته باشید که مانند هر نوع روغن دیگری روغن گیربکس نیز باید مرتبا تعویض شود و کوتاهی در تعویض روغن باعث آسیب به دنده ها و جعبه گیربکس می شود.
بعضی انواع روغن گیربکس های صنعتی با پایه سنتز تولید می شود که شامل دو نوع روغن PAO و PAG می شود. انواع روغن گیربکس برای کار در شرایط کاری سخت من جمله فشار و دمای بالا به کار می روند و دوامی بسیار بیشتر از روغن های معدنی دارند. روغن های PAG به ویژه برای دنده های ستاره ای، مارپیچی و مخروطی استفاده می شوند.
معمولا 2 نوع رایج روغن گیربکس در بازار وجود دارد. نوع اول روغن گیربکس در خودروهای دنده اتوماتیک استفاده می شود. این نوع روغن را با نام گیربکس می شناسیم و نام اختصاری آن ATF می باشد.
نوع دوم روغن گیربکس در خودروهای دنده دستی به کار می رود که اصطلاحا آن را روغن واسکازین یا MAF می نامیم. نسبت به روغن گیربکس، روغن واسکازین معمولا غلیظ تر است و دارای ترکیبات متفاوتی است که بیشتر مناسب دنده های غیر اتوماتیک دستی می باشد.
دقت کنید که هیچ گاه روغن واسکازین و روغن گیربکس را به جای هم در خودرو اشتباهی به کار نبرید.
اگر ماشین شما دنده اتوماتیک است، روغن گیربکس آن بر اساس دستورالعمل کارخانه تهیه می شود و در صورتی که دستور العمل کارخانه در تهیه روغن اینگونه خودروها رعایت نشود ممکن است باعث آسیب جدی به جعبه گیربکس گردد.
انواع روغن گیربکس اتوماتیک معمولا بر اساس استانداردهای مختلف تهیه می شوند. روغن های گیربکس اتوماتیک دارای گرانروی رقیق تر و ضعیف تری برخوردار بوده که این به دلیل تفاوت در نحوه استفاده از آن در جعبه گیربکس می باشد.
انواع روغن گیربکس دستی معمولا بر مبنی سطح کیفیت طبقه بندی می شوند. سطح ویسکوزیته این نوع روغن بر اساس سطح کیفیت طبقه بندی می شود. اگر قصد دارید بهترین روغن گیربکس را برای خودروی خود تهیه کنید به شما توصیه می کنیم که قبل از گرفتن هر نوع تصمیم عجولانه ای ابتدا دفترچه راهنمای روغن خود را مطالعه کنید.
برخی از بهترین انواع روغن گیربکس :
وقتی که برای اولین بار نشانه های سایش روغن را حس می کنید وقت آن رسیده که روغن گیربکس خود را تعویض کنید. تاخیر در تعویض روغن گیربکس باعث بروز خسارات جبران ناپذیری برای خودروی شما می شود.
انواع روغن گیربکس دوام متفاوتی دارند و بسته به کیفیت روغن گیربکس به کار رفته ممکن است به زمان سرویس و تعویض روغن بیشتری نیاز داشته باشند. بهتر است منتظر نشانه های سایش روغن نمانده و پیش از آنکه خیلی دیر شود روغن گیربکس خودروی خود را عوض کنید.
تعویض روغن گیربکس بدون در نظر گرفتن جانب احتیاط باعث به جای ماندن مقدار کمی از روغن قدیمی در آوبره ها و میلگردها می شود که باعث تسریع روند سایش می شود.
بنابراین هنگام تعویض روغن گیربکس خودروی خود به مکانیک کارشناسی در این زمینه رجوع کنید. کارشناس تعویض روغن با نگاه کردن به رنگ و قوام روغن متوجه وضعیت روغن می شود و به راحتی می تواند به شما بگوید که آیا وقت آن رسیده که روغن گیربکس خودروی خود را تعویض کنید یا نه.
گاهی مایع خنک کننده در خودرو از طریق واشرهای فرسوده به روغن گیربکس می رسد که می تواند از دوام روغن گیربکس شما تا حد زیادی کاسته و بر خواص آن تاثیر بگذارد.
با پیشرفت فن آوری انواع روغن گیربکس نیز از نظر کیفیت و دوام بهبود یافته است. روغن های گیربکس امروزی باید نیروهای زیاد را متحمل شوند و آنها را با مقادیر بسی کوچکتر اداره کنند. منظور از مقادیر کوچکتر این است که بارها باید روی سطح کوچکتری متمرکز شده باشند.
لذا انواع روغن های گیربکس مدرن برخلاف روغن های گیربکس قدیمی باید بارهای بزرگی داشته باشند، لذا تولید کنندگان مدرن در تلاش برای یافتن فرمول های روغن های گیربکسی با بازدهی بالاتر بوده اند تا بتوانند انتقال انواع روغن گیربکس را برای مسافت 1000 کیلومتر حفظ کنند.