انواع روغن های هیدرولیک به بازار عرضه می شوند. مانند سایر روغن ها، روغن هیدرولیک ترکیبی از “روغن پایه” و مواد افزودنی است که با در نظر داشتن نوع مواد افزودنی و روغن پایه می تواند کاربردهای متنوعی داشته باشد.
روغن هیدرولیک پرکاربردترین نوع روغن صنعتی است که به دلیل مصرف بالا و کاربردهای مختلف آن مصارف گوناگون و تنوع زیادی دارد.
به عبارت دیگر روغن هیدرولیک مانند ماده ای برای انتقال انرژی عمل می کند و در صورت بروز هر نوع مشکلی در روغن هیدرولیک و عدم ایفای نقش انتقال دهندگی، دستگاه ما دچار اختلال یا وقفه در کار می شود. در صنایع مختلف انواع روغن هیدرولیک به وفور برای تسهیل کار دستگاه و روان کاری به کار می روند.
همچون سایر مشتقات روغنی، بعضی انواع روغن هیدرولیک بر اساس سینتتیک تولید می گردند که به علت آلودگی هوا و کارایی طولانی تر روغن نسبت به روغن بیس مصارف بیشتری دارند.
اگر روغن هیدرولیک از کیفیت لازم برخوردار بوده و بهتر عمل کند، طول عمر روغن هیدرولیک افزایش یافته و نیازی نیست هیلی زود روغن هیدرولیک را عوض کنید، در نتیه ماشین آلات شما دیرتر نیاز به سرویس پیدا کرده که باعث کاهش هزینه های اضافی برای شما می شود.
روغن هیدرولیک در ماشین آلات هیدرولیک صنعتی، دستگاههای پرس بسیار سنگین و حتی سبک، دستگاه های گردان و سیستم های انتقال نیرو و همچنین در سیستم هیدرولیک خودروهایی به کار می رود که مجهز به فرمان گیربکس هیدرولیکی هستند.
در واقع روغن هیدرولیک صنعتی لایهای روغنی محافظی را ایجاد می کند که مانع از سایش و اصطکاک بین قطعات شده و به عنوان یک روغن محافظ از عملکرد مناسبی در برابر زنگ خوردگی قطعات فلزی برخوردار است.
برخی از بهترین انواع روغن هیدرولیک :
روغنهای هیدرولیک دارای گریدهای 5، 10، 22، 32، 46، 68، 100، 150، 220، که در این میان گرید 46 و 68 بیشترین کاربرد را در صنعت دارد.
از نظر سطح کیفی روغن های هیدرولیک دارای سطوح HL، HLP و HVLP با سطوح مقاومت متفاوتی در برابر تغییرات دما تولید می گردند، مثلا سطح HVLP دارای شاخص گرانروی بیشتری می باشد که باعث می گردد روغن مقاومت بیشتری در برابر تغییر دما داشته و کمتر خواص خود را از دست دهد، در نتیجه می تواند عملکرد بهتری داشته باشد.
1. روغن بیس یا روغن پایه که هیچ ماده افزودنی به آن اضافه نشده است. این نوع روغن هیدرولیک از اولین نوع روغن های هیدرولیک موجود در بازار بود.
2. روغن هیدرولیک یا روغن های گردشی که حاوی مواد افزودنی ضدزنگ و ضد اکسیداسیون است.
3. روغن های هیدرولیک جدید تولید شده با افزودن مواد ضد سایش به روغن های HL که هم اکنون پر مصرف ترین روغن های هیدرولیکی هستند.
4. روغن های هیدرولیک HM که برای کار در محدوده زمانی وسیعی مناسب هستند..
اگرچه استاندارد ISO 6743 معروف ترین نوع طبقه بندی انواع روغن است، اما استانداردهای دیگری نیز برای این طبقه بندی وجود دارد.
یکی دیگر از انواع روغن های هیدرولیک روغن سیالات هیدرولیک است که به عنوان روغن ضد آتش شناخته می شوند. با این حال ضد آتش بودن به معنی هرگز شعله ور نشدن نیست بلکه به معنی آن است که دیر شعله ور شده و کمتر آتش را پخش می کند. این نوع روغن هیدرولیک در اماکن دارای احتمال آتش سوزی زیاد مثل درب کوره های ذوب فلزات به کار می رود.
روغن های ضد آتش نیز به چهار گروه اصلی تقسیم می شوند:
درکل روغن هیدرولیک به منظور روانکاری، انتقال قدرت ، کاستن اصطکاک و ساییدگی، محافظت در برابر زنگ زدگی قطعات و هماهنگ کار کردن با سایر قطعات به کار می رود.
یکی از نکاتی که کار با روغنهای هیدرولیک باید مورد توجه قرار داد این است که انواع روغنهای هیدرولیک حساسیت زیادی نسبت به آلودگیهایی که به آنها وارد می شوند دارند.
زیرا ساختار شیمیایی و فیزیکی آنها در اثر آلودگی تغییر می کند و عملکرد روغن را مختل می کند. با رعایت نکات ساده برای تمیز نگه داشتن روغن هیدرولیک می توان عمر آن را افزایش داده و هزینه های روانکاری دستگاه را کاهش داد.